Skip to content Skip to footer

De Geschiedenis van Padel: Van Acapulco tot Olympische Ambities

De oorsprong van padel: Acapulco, Mexico

Padel is ontstaan in 1962 in Las Brisas, een huis in Puerto de Acapulco, Mexico, eigendom van Enrique Corcuera.

Hij voegde een 3-meter hoge muur toe tegenover de originele muur aan de andere kant van de frontonbaan, een net in het midden en twee lage muren aan de zijkanten van het speelveld.

De afmetingen van het veld waren ongeveer 10 meter breed en 20 meter lang, wat overeenkomt met een idee dat Corcuera had bedacht in zijn huis in Estipac, Jalisco.

enrique corcuera

Padel arriveert in Spanje en groeit in populariteit

In 1970 introduceerde Prins Alfonso van Hohenhole padel in Spanje door twee banen te bouwen in zijn Marbella Club Hotel.

Hij had de zomer daarvoor doorgebracht in Corcuera’s huis in Acapulco en daar de kans gehad om padel te spelen. Prins Alfonso voerde enkele veranderingen door aan de banen, zoals het vervangen van de zijmuren door draadhekken.

In de jaren ’80 en ’90 werden er in Marbella beroemde “Pro-Am”-toernooien gehouden, gesponsord door winkels “Smith & Smith” uit Las Arenas, Bilbao.

Deze toernooien droegen bij aan de verspreiding van padel door Spanje en Zuid-Amerika.

Padel verspreidt zich naar andere landen

Club Puerta de Hierro in Madrid bouwde zijn eerste vijf padelbanen, en enkele jaren later werd La Moraleja, een woonwijk aan de rand van Madrid, een centrum met hooggeplaatste spelers.

Ondertussen begon padel zich te verspreiden naar andere landen, voornamelijk via vrienden, zakenmensen en leden van de jetset.

Padel bereikt Argentinië en groeit verder

Padel kwam in 1969 in Argentinië terecht. Veel Argentijnen waren bekend met padel door hun bezoeken aan Marbella.

Het duurde niet lang voordat de eerste padelbanen in Argentinië werden gebouwd.

De eerste banen werden gebouwd bij Club Tortugas, Mar de la Plata Ocean Club, Tedy Pini’s Hotel aan de kliffen, Blanquier’s familie Estancia la Biznaga en Menditeguy’s familie Haras Vacación en El Turf.

padel geschiedenis baan

Oprichting van de International Paddle Federation (FIP)

Gedurende de jaren ’80 en ’90 begon padel zich verder te verspreiden buiten Spanje en Zuid-Amerika.

In 1991 kwamen vertegenwoordigers van de Spaanse, Argentijnse en Uruguayaanse padelverenigingen bijeen in La Moraleja, Madrid, waar ze de International Paddle Federation (FIP) oprichtten.

Dit markeerde een belangrijk keerpunt in de ontwikkeling van padel op internationaal niveau.

Padel bereikt het Verenigd Koninkrijk en vormt nationale federaties

In 1992 werd de British Paddle Association opgericht door een groep gepassioneerde Britse expats, waaronder Nigel Garton, die deel wilden nemen aan de allereerste wereldkampioenschappen.

In hetzelfde jaar werd het eerste Wereldkampioenschap Padel georganiseerd door de International Padel Federation in Madrid.

De finale werd gespeeld tijdens de Expo 92 Wereldtentoonstelling in Sevilla.

De eerste deelnemende landen waren Argentinië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Groei en erkenning van padel in Spanje

In 1993 erkende de Spaanse sportraad Paddle als een sport en veranderde de naam naar Padel vanwege de Spaanse uitspraak.

Padel bleef zich verder verspreiden in Spanje en bereikte in 2000 meer dan 500 padelclubs door het hele land.

De Padel Pro Tour en World Padel Tour

In 2005 werd de Padel Pro Tour (PPT) opgericht, het eerste professionele circuit van toernooien waar internationale spelers streden voor wereldranglijstpunten en posities.

In 2013 werd de World Padel Tour (WPT) gelanceerd, een nieuw circuit van professionele toernooien in samenwerking met Estrella Damm.

Aangezien de meeste evenementen in Spanje of Argentinië worden gehouden en de meeste gerelateerde content in het Spaans is, is de professionele game en de aanhang ervan voornamelijk beperkt tot voornamelijk Spaanstalige landen.

Padel in het Verenigd Koninkrijk

In 2011 bereikte padel het Verenigd Koninkrijk, met de eerste banen die werden gebouwd door David Lloyd Leisure en enthousiaste tennisclubleden die een plek zochten om padel te spelen na terugkeer van vakantie in Spanje.

Ook werd de British Padel Federation in datzelfde jaar opgericht. In 2019 vormde de Lawn Tennis Association een strategische alliantie met British Padel en werd LTA Padel geboren.

In hetzelfde jaar organiseerde Londen zijn allereerste World Padel Tour Masters-evenement, dat werd gehouden in het London Padel Centre in Bishops Park, Fulham, van 14 tot 20 oktober.

Padel in Nederland

De oprichting van de Nederlandse Padelbond in 2010 heeft bijgedragen aan de verdere ontwikkeling en erkenning van de sport.

Padel heeft zich als een toegankelijke en sociale sport gevestigd, waar zowel beginners als gevorderde spelers kunnen genieten van de dynamische mix van tennis, squash en racquetball.

Naast de groeiende interesse op recreatief niveau, zijn er ook steeds meer Nederlandse padelspelers die deelnemen in internationale competities en toernooien, wat bijdraagt aan de toenemende bekendheid van padel in het land.

De toekomst van padel

De toekomst van padel ziet er veelbelovend uit, met de mogelijkheid dat padeltennis in 2024 een Olympische sport wordt in Parijs.

Hoewel dit nog onzeker is, toont de groei en populariteit van de sport aan dat padel wereldwijd steeds meer erkenning krijgt.

Padel heeft in de loop der jaren een lange weg afgelegd sinds de uitvinding in 1969 en zal naar verwachting blijven groeien en zich ontwikkelen als een geliefde sport voor zowel recreatieve als professionele spelers.

Padel's indrukwekkende groei en wereldwijde impact

Als we terugkijken op de geschiedenis van padel, is et duidelijk dat de sport een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt sinds de bescheiden beginjaren in Acapulco, Mexico.

Van een kleine groep enthousiaste spelers in de jaren ’60 tot miljoenen spelers en fans wereldwijd vandaag de dag, heeft padel zich gevestigd als een geliefde en opwindende sport die steeds meer mensen aantrekt.

Wereldwijde groei van padelclubs en faciliteiten

In de afgelopen jaren zijn padelclubs en -faciliteiten wereldwijd toegenomen, en steeds meer mensen worden blootgesteld aan deze boeiende en dynamische sport.

Padel heeft zichzelf bewezen als een toegankelijke en sociale sport die spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus aantrekt.

Toename van trainings- en coachingmogelijkheden

Terwijl padel blijft groeien, is er ook een toename van de vraag naar betere trainings- en coachingmogelijkheden, evenals meer mogelijkheden voor spelers om deel te nemen aan toernooien en evenementen.

Dit heeft geleid tot een grotere investering in padelinfrastructuur en een grotere nadruk op het ontwikkelen van talent van wereldklasse.

Padel en de Olympische Spelen: een kans voor verdere erkenning en groei

Met de mogelijke opname van padel in de Olympische Spelen in 2024 zouden we kunnen verwachten dat de sport nog meer populariteit en erkenning zal krijgen.

Dit zou ongetwijfeld leiden tot verdere groei en ontwikkeling van padel als een wereldwijde sport.

Een reflectie op padel's rijke geschiedenis

In de toekomst zullen we ongetwijfeld meer spannende ontwikkelingen en mijlpalen in de padelwereld zien.

Terwijl we uitkijken naar wat de toekomst in petto heeft, kunnen we niet anders dan waardering hebben voor de rijke geschiedenis en de mensen die hebben bijgedragen aan het succes en de groei van padel als een wereldwijde sport. 

Vond je dit een leuk artikel? Check dan ook eens ons artikel over de evolutie van padelrackets.

FAQ

Padel bestaat sinds de jaren ’90 in Nederland, maar het was pas in de jaren 2010 dat de sport een snelle groei doormaakte. De populariteit blijft stijgen, met meer clubs en spelers die padel omarmen. Nederlandse padelbond werd opgericht in 2010, wat een belangrijk moment was voor de sport.

De naam “padel” is afgeleid van het Engelse woord “paddle”, wat verwijst naar het type racket dat in deze sport wordt gebruikt. De naam is geëvolueerd naar “padel” om de unieke identiteit van de sport te benadrukken en zich te onderscheiden van andere racketsporten.

Padel werd naar Nederland gebracht door enkele enthousiaste ondernemers en sportliefhebbers die de sport in Spanje ontdekten. Zij hebben padel geïntroduceerd bij Nederlandse tennisclubs en de sport verder gepromoot, wat heeft geleid tot de oprichting van de Nederlandse padelbond in 2010.

De naam “padel” heeft geen specifieke betekenis, maar is afgeleid van het Engelse woord “paddle”, dat verwijst naar het racket dat in de sport wordt gebruikt. Het is een unieke term die de identiteit van padel vertegenwoordigt en helpt om de sport te onderscheiden van andere racketsporten.

Padel is ontstaan uit tennis, met invloeden van squash en racquetball. De sport is gecreëerd door Enrique Corcuera in 1969 in Mexico en combineert elementen van deze sporten in een uniek spel dat geschikt is voor spelers van alle niveaus. Padel heeft zich sindsdien over de hele wereld verspreid en is nu een populaire sport in veel landen.

Jessie Gebhardt
Author: Jessie Gebhardt

padel racket with ball

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Krijg als eerste de beste padel content in je mailbox!

X