Skip to content Skip to footer

De Ultieme Padel Gids: Geschiedenis, Regels en Uitrusting

Padel is een fascinerende sport die de afgelopen jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. In dit uitgebreide artikel duiken we diep in de geschiedenis van padel, de basisregels en de benodigde uitrusting om te spelen. Ons doel is om DE autoriteit te worden op het gebied van padel, dus laten we beginnen met deze diepgaande gids.

Geschiedenis van padel

Padel is ontstaan in Mexico in 1969, bedacht door Enrique Corcuera. Hij wilde een nieuwe racketsport creëren die zowel op kleine oppervlakken gespeeld kon worden als geschikt was voor spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Corcuera bouwde de eerste padelbaan in zijn eigen achtertuin, en de sport verspreidde zich al snel naar andere delen van Mexico en Latijns-Amerika.

In de jaren ’70 werd padel geïntroduceerd in Spanje door de Spaanse zakenman en enthousiaste padelspeler, Alfonso de Hohenlohe. Sindsdien is de populariteit van padel in Europa en de rest van de wereld gestaag toegenomen. Check ook ons artikel met de volledige geschiedenis van Padel!

Padel spelregels

Padel is een racketsport die elementen van tennis en squash combineert en wordt gespeeld in een rechthoekige, ommuurde baan. De baan is verdeeld in twee gelijke delen door een net, en de muren kunnen worden gebruikt om de bal in het spel te houden. Een padelwedstrijd wordt gespeeld door twee teams van twee spelers, oftewel dubbelspel. De belangrijkste spelregels van padel zijn:

 1. Serve: De serveerder moet diagonaal serveren, onderhands en met één stuit op de grond. Als de bal het net raakt en in het juiste vak landt, wordt dit een ‘let’ genoemd en wordt de serve opnieuw gespeeld.
 2. Stuit: Na de serve moet de bal één keer stuiteren in het ontvangende vak voordat deze wordt teruggeslagen. De ontvanger mag de bal spelen voordat deze de wand raakt.
 3. Wand: Na de eerste stuit mag de bal de wand raken, maar de bal moet eerst de grond raken voordat deze terugkaatst tegen de wand. Spelers mogen de bal direct terugslaan of na een stuit tegen een wand, maar niet na een stuit tegen twee wanden.
 4. Puntentelling: Padel gebruikt dezelfde puntentelling als tennis, waarbij punten worden geteld als 15, 30, 40 en game. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste zes games met een voorsprong van minstens twee games. Indien nodig wordt een tiebreak gespeeld om de winnaar van de set te bepalen.

Padel uitrusting

Om padel te spelen, heb je de volgende uitrusting nodig:

 1. Padelracket: Padelrackets zijn kleiner en zwaarder dan tennisrackets en hebben geen snaren. In plaats daarvan hebben ze een geperforeerd, vast oppervlak dat meestal gemaakt is van composietmaterialen zoals koolstofvezel of glasvezel. Padel rackets zijn ontworpen om zowel kracht als controle te bieden.

  Bekijk ons artikel over het kiezen van het perfecte padelracket en vermijd de 6 veelgemaakte fouten bij het kopen je nieuwe racket.

 2. Padelballen: Padelballen lijken op tennisballen, maar zijn iets kleiner en hebben een lagere interne druk. Dit zorgt voor een langzamere en meer beheersbare stuit, wat ideaal is voor padel.
 3. Schoenen: Het is belangrijk om geschikte schoenen te dragen tijdens het spelen van padel om voldoende grip en ondersteuning te bieden. Padel schoenen hebben een speciaal ontworpen zool die extra grip biedt op het kunstgras en zand oppervlak van een padelbaan. Daarnaast bieden ze ook extra zijwaartse ondersteuning voor de snelle zijwaartse bewegingen die in het spel voorkomen.
 4. Kleding: Comfortabele, ademende sportkleding is essentieel tijdens het spelen van padel. Kies voor lichte, vochtregulerende materialen die je bewegingsvrijheid niet beperken en die je droog en koel houden tijdens het spel.
 5. Accessoires: Sommige spelers kiezen ervoor om polsbandjes en/of een zweetband te dragen om zweet op te vangen en een stevige grip op het racket te behouden. Bovendien kan een goede sportbril nuttig zijn om je ogen te beschermen tegen de zon en rondvliegende ballen.

Nu je bekend bent met de geschiedenis van padel, de basisregels en de benodigde uitrusting, ben je klaar om je padelavontuur te beginnen! Padel is een opwindende en toegankelijke sport die spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus kan aanspreken.

Met onze uitgebreide artikelen en gidsen over padel gaan we ervoor zorgen dat PadelRevolution.nl de autoriteit wordt op het gebied van padel en dat onze content onovertroffen is door concurrenten. Dus, pak je racket en verken de wondere wereld van padel!

Jessie Gebhardt
Author: Jessie Gebhardt

padel racket with ball

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Krijg als eerste de beste padel content in je mailbox!

X