Padel is een razend populaire sport die een perfecte combinatie vormt tussen tennis en squash. Als je nieuw bent in de wereld van padel of je kennis van de spelregels wilt opfrissen, ben je hier aan het juiste adres.
In dit artikel over de spelregels van padel behandelen we alles wat je moet weten om met vertrouwen aan je potje padel te beginnen. Ook raden we je aan om ons artikel met 10 tips voor beginners gelijk even te checken.
Bepalen wie er begint
Traditionele toss
Een van de manieren is door middel van een toss, waarbij een munt wordt opgegooid. Kop of munt dus, je kent het wel.
Spaanse toss
Vooral op het lagere niveau wordt vaak gekozen voor een Spaanse toss. De bal wordt dan in het spel gebracht, waarbij elke speler de bal eerst één keer moet raken voordat het punt ‘open’ is. Zodra alle vier de spelers de bal hebben aangeraakt, start de rally.
Het team dat het punt wint, mag kiezen welk team het eerst serveert. Elk team beslist zelf welke van de twee spelers als eerste de service op zich neemt.
Deze volgorde moet gedurende de hele set worden gehandhaafd. Een eventuele tie break valt hier ook onder. Aan het begin van een nieuwe set mag de volgorde worden gewijzigd.
Scoreverloop en spelstructuur
Padel hanteert een scoreverloop dat vergelijkbaar is met tennis, met punten, games en sets. Punten worden geteld als 15, 30, 40 en game.
Het team dat als eerste zes games wint met een verschil van minimaal twee games, heeft de set gewonnen. Er zijn twee manieren om met de deuce-situatie om te gaan:
De traditionele deuce regel
Hierbij moet een team twee opeenvolgende punten scoren om de game te winnen wanneer beide teams 40 punten hebben.
De golden point regel
Wanneer beide teams 40 punten hebben, wordt het volgende punt het beslissende punt. Het team dat dit punt scoort, wint de game.
Tiebreak
Bij een stand van 6-6 in een set wordt een tie break gespeeld, waarbij een team zeven gewonnen punten nodig heeft met een verschil van minimaal twee punten.
Super tiebreak
In sommige gevallen wordt er een supertiebreak gespeeld als beslissende derde set, waarbij een team 10 gewonnen punten nodig heeft in plaats van 7 om de tiebreak te winnen. Ook hier geldt dat er met twee punten verschil gewonnen moet worden.
Service en opslag
- De service in padel wordt altijd onderhands uitgevoerd.
- De eerste service wordt gespeeld vanaf de rechterkant en daarna wisselt het van links naar rechts bij elk volgend punt.
- Bij het serveren moet je met beide voeten achter de servicelijn staan.
- De bal moet achter de servicelijn stuiteren waarbij de bal maximaal op of onder heuphoogte worden geslagen naar het diagonaal tegenoverliggende servicevak aan de andere kant van het net.
- Na de service moet de bal eenmaal stuiten in het ontvangende servicevak voordat deze de glazen wand of het hekwerk raakt.
- De ontvanger van de service mag de bal direct in het vak van de tegenstander terugslaan nadat de bal in het juiste service vak heeft gestuiterd.
Spelverloop en balcontact
- Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken voordat deze over het net wordt geslagen.
- Elke speler mag ervoor kiezen om de bal te laten stuiteren of een volley/smash te spelen. De bal moet altijd eerst op het speelveld stuiteren voordat deze een wand of het hekwerk raakt.
- Nadat de bal is gestuiterd, mag deze een of meerdere keren de wand of het hekwerk raken voordat de bal terug wordt geslagen.
- Je mag de bal via de glazen wand over het net spelen, zolang deze binnen het speelveld aan de andere kant van het net stuitert voordat hij de wand of het hekwerk aan die kant van het net raakt.
- Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net gaat, is het een fout.
- Als de bal via het speelveld over het hekwerk of glaswand stuit, is het normaal gesproken een goed punt. In sommige gevallen mogen spelers buiten de ‘kooi’ gaan om een bal terug te slaan die over de wand is gegaan. In dat geval moet de bal worden teruggeslagen voordat deze de grond buiten de ‘kooi’ raakt.
- Het spel gaat door totdat de bal tweemaal aan één kant van het net stuitert, in welk geval het punt naar het team aan de andere kant van het net gaat waar de bal stuitert.
Een punt kan ook worden gescoord als een speler op een andere manier een van de regels overtreedt.
Puntentelling en winnende situaties
Punten worden gescoord wanneer een team erin slaagt de bal in het speelveld van de tegenstander te spelen op een manier die het onmogelijk maakt voor de tegenstander om de bal correct terug te spelen.
Punten kunnen op verschillende manieren worden gewonnen, zoals:
- De tegenstander slaagt er niet in de bal te retourneren voordat deze tweemaal stuitert.
- De tegenstander slaat de bal in het net.
- De bal wordt buiten de lijnen van het speelveld geslagen zonder eerst de grond binnen de lijnen te raken.
- De tegenstander maakt een dubbele fout tijdens de service.
- De tegenstander raakt de bal meerdere keren achter elkaar met het racket.
Eerst de grond raken
Het is belangrijk om te weten dat de bal niet direct uit het speelveld mag worden geslagen.
Als de bal direct uit het speelveld wordt geslagen zonder eerst de grond binnen de lijnen te raken, heeft het andere team een punt gewonnen.
Het padel racket en de bal
Padel wordt gespeeld met een speciaal ontworpen padelracket, gemaakt van een solide materiaal zonder snaren en met gaten in het oppervlak voor luchtdoorlatendheid. Dit zorgt voor meer controle en wendbaarheid bij het slaan van de bal.
Padelballen zijn vergelijkbaar met tennisballen, maar hebben een iets lagere interne druk en een iets kleinere diameter. Hierdoor zijn ze minder snel en geven ze minder stuit, wat bijdraagt aan de unieke speelstijl van padel.
Ohja, ben je als beginnende padeller van plan om een nieuw racket aan te schaffen? Check dan ons artikel met de 4 beste padelrackets voor beginners.
Ben je al wat meer ervaren? Bekijk dan onze 5 beste padelrackets voor de gevorderde padeller.
Conclusie
Met deze uitgebreide gids voor padel spelregels ben je volledig voorbereid om het padelveld te betreden en optimaal te genieten van deze boeiende en uitdagende sport.
Door een goed begrip te hebben van de spelregels van padel, zul je niet alleen je vaardigheden als speler verbeteren, maar ook meer plezier beleven aan het spel.
FAQ
Wat mag niet bij padel?
Bij padel zijn er enkele acties die verboden zijn, zoals de bal twee keer raken aan jouw kant van het veld, de bal bij de service boven de heup raken, of direct de bal tegen het hekwerk of glaswerk slaan. Deze regels zijn belangrijk om het spel eerlijk en plezierig te houden voor alle spelers.
Hoe moet je padel spelen?
Padel speel je in dubbelspel op een rechthoekige baan met glazen wanden en hekwerk. Het doel is om de bal met een padelracket over het net te slaan en punten te scoren wanneer de tegenstander de bal niet volgens de regels kan retourneren. De bal moet eerst op de grond stuiteren voordat hij de wanden of het hekwerk raakt. De service moet onderhands worden geslagen.
Wat is de puntentelling bij padel?
Padel volgt een puntentelling zoals tennis: 0 (love), 15, 30, en 40. Bij 40-40 (deuce) moet een speler of team twee opeenvolgende punten scoren om te winnen. Een set win je met minimaal 6 games en een verschil van 2 games.
Hoe lang duurt een spel padel?
Een gemiddelde padelwedstrijd duurt ongeveer 60 tot 90 minuten, afhankelijk van het spelniveau en de duur van de rally’s. De lengte van een wedstrijd varieert en hangt af van het aantal gespeelde sets, wel of geen deuce/golden point en de intensiteit van het spel.